Konstfotografi

Konstfotografi innebär att en fotografen har en vision, som hen visualiserar via sina fotografier. Det skiljer sig därmed från till exempel fotojournalism, som har en dokumenterande roll. Konstfotografens personliga koncept är avsedd att väcka känslor hos betraktaren. Den vill förmedla en idé eller ett budskap.

Trots att konstfotografins mål är att förmedla konstnärens vision, så har den också använts till andra ändamål. Konstfotografier av nationalparker har till exempel nyttjats som ett sätt att visa på deras skönhet och har skiftat opinionen så att de lättare kunnat bevaras.

Jämfört med till exempel sportfotografi är det svårare att säga exakt vilken utrustning som krävs för konstfotografi. Ett konstnärligt fotografi kan tas i en djup skog, nere i havet, i en fotostudio eller ute i rymden. Men den mest vanliga utrustningen är en DSLR-kamera, som inom annan professionell fotografering.

Vanligt förekommande motiv inom konstfotografi är landskap, människans form, urbana miljöer och undervattensfotografi. Gränsen mellan konstfotografi och modefotografi är suddig; klädkollektioner och modeller fotograferas ofta på ett konstnärligt sätt och konstformerna inspirerar varandra.

Svenska Dagbladet har skrivit en del artiklar om konstfotografi. Gå in på deras hemsida och sök efter “fotokonst” för att läsa mer.

Related Posts

ezy