Sportfotografi

Professionella sportfotografer bevakar alla former av sport. Sportfotografi är en underkategori till fotojournalism. Bilderna används för att förmedla viktiga sporthändelser vid matcher, eller tävlingar som Olympiska spelen (OS) eller världsmästerskapen (VM).

Sportfotografer arbetar åt nyhetstidningar, sportmagasin och nyhetsbyråer. Ett annat användningsområde för sportfotografier är när företag vill göra reklam för sitt varumärke.

För att kunna fotografera sport behöver fotografen en bra utrustning. Branschen kräver ofta att man fångar sekundsnabba skeenden, därför använder man DSLR-kameror (digital single-lens reflex) med kontinuerlig fotograferingshastighet. Det innebär att man kan ta en lång rad bilder med mycket korta mellanrum. Kamerahuset bör ha snabbt autofokus och fotograferingshastigheten bör ligga på minst åtta bilder per sekund. Kameran Nikon D5 används ofta av sportfotografer.

Linserna i kameran är utbytbara så att fotografen kan välja den lins som passar bäst just för stunden. Ibland kan det vara viktigt att zooma in på vissa skeenden, medan det i andra fall behövs en översiktsbild, till exempel av en fotbollsmatch. Teleobjektiv är vanliga, då det gör det enkelt för fotografen att komma nära motivet även när hen befinner sig långt bort. Fotografen behöver också ett stativ för att kunna ta foton under längre perioder utan att bilden flyttas eller blir suddig.

En bred bländaröppning gör att fotografen lättare kan isolera motivet, då det ger ett grunt skärpedjup. Och en snabb slutartid gör det möjligt att plocka ut detaljer i enskilda händelser. Sportfotografi handlar mycket om att fånga huvudpersonen – atleten – och prestationen.

På Dagens Nyheters hemsida kan du läsa om när en fotograf av misstag slog ut Tiger Woods framtand.

Related Posts

ezy