Berömda fotografer

Annie Leibovitz

Annie Leibovitz (född 1949) började som fotograf på magasinet Rolling Stone år 1970. Efter några år blev hon befordrad till huvudfotograf, och fortsatte arbeta på tidningen fram till år 1983.

År 1971 och 1972 fotograferade Leibovitz rockbandet Rolling Stones i San Francisco. Hon arbetade också som deras turnéfotograf när de reste runt och spelade konserter i USA år 1975.

Leibovitz fotograferade John Lennon och Yoko Ono tillsammans den 8 december 1980. John Lennon var naken och hopkurad i fosterposition bredvid den påklädda Yoko Ono. Några timmar senare blev Lennon skjuten och mördad av Mark David Chapman. Bilden hamnade på omslaget av nästa utgåva av Rolling Stone, som kom ut den 22 januari 1981.

Annie Leibovitz har tre döttrar. Hon födde sin första dotter Sarah Cameron Leibovitz år 2001, när hon var 52 år gammal. De yngre tvillingdöttrarna Susan och Samuelle föddes av en surrogatmamma år 2005. På Aftonbladets hemsida kan du läsa mer om Annie Leibovitz.</p>

Diane Arbus

Diane Arbus (1923-1971) var en fotograf som levde och verkade i USA. Hon dokumenterade utsatta och marginaliserade grupper i samhället, med målsättningen att synliggöra dem. Hennes motiv inkluderade strippor, medlemmar av LGBTQ-samhället, karnivalarbetare, barn och mödrar, nudister och medelklassfamiljer. Hon fotograferade dem i deras egna omgivningar, och besökte deras hem, arbetsplatser, på gatan och i parker. I stället för att objektifiera de hon fotograferade så försökte hon att bli vän med dem. På det viset kunde hon skapa mer intensiva, äkta bilder.

Arbus startade efter kriget ett företag inom kommersiell fotografering, tillsammans med sin förste make Allan Arbus. De fotograferade för olika magasin som Seventeen, Vogue och Glamour. När hon senare studerade under fotografen Lisette Model, blev hon uppmanad att fokusera mer på sitt eget arbete. År 1956 började hon så att vandra längs med New Yorks gator. Där träffade hon de personer hon fotograferade. Hon var en av de första som använde blixt i dagsljus, vilket gav hennes bilder en surrealistisk känsla.

Related Posts

ezy