Reklam- och modefotografi

Reklamfotografi

Reklamfotografi betyder att man framställer fotografier av hög kvalitet, med syfte att sälja produkter eller tjänster. Det innefattar egentligen en rad olika nischer.

Produktfotografi är en stor underkategori. Här arbetar man ofta i en studio, eftersom det då är enklare att ställa in rätt ljussättning och bakgrund.

Matfotografer brukar anlitas för att framställa tilltalande motiv av mat, för att användas i kokböcker, menyer och i reklam. Flera professioner brukar samarbeta för att framställa bilderna, däribland en matstylist, en art director, en rekvisitastylist och en fotograf. Ibland brukar de också ha assistenter som hjälper till. Ljussättningen är viktig, och man använder också olika stylingknep för att få maten att se godare ut. Maten kan till exempel gnidas in med olja, eller sprayas med majssirap.

Arbetsplatsfotografi är en annan typ av reklam, till exempel kan en naprapat behöva fotograferas i sin arbetsmiljö för att få fotografiskt material som sedan kan användas i marknadsföringen.

Man behöver också ofta fotografera arkitektur, som utsidan på en affär eller ett museum. Avsikten kan vara att framställa material som används i turistnäringen, eller för att visa en arkitekts arbete. En svårighet i den här sortens fotografi är att publika områden ofta är fulla av besökare eller andra människor som befinner sig i sin vardag. Då kan man som fotograf behöva ta bilder just vid rätt tillfälle när platsen råkar vara folktom, eller komma till platsen tidigt på morgonen innan det börjat komma människor dit.

Modefotografi

Modefotografi används för att lyfta fram och synliggöra mode, som kläder och accessoarer. Bilderna används i reklam som publiceras i tidningar, på reklampelare och på internet, till exempel i sociala medier. De kan också användas i modetidningar som är specialiserade på att visa upp de senaste skapelserna från världens mest framgångsrika modeskapare. Exempel på kända modemagasin är Vogue, Elle och Harper’s Bazaar.

Kända modefotografer

Helmut Newton (1920-2004) var en känd modefotograf som arbetade för det amerikanska modemagasinet Vogue och andra publikationer. Hans stil var ofta erotisk och stiliserad, och har inspirerat många andra fotografer och artister.

Herb Ritts (1952-2002) arbetade som modefotograf. Han var känd för sina porträtt av kulturpersonligheter, modeller och andra framstående personer. Det som gjorde att hans fotografier stod ut var att han ofta arbetade i svartvitt, med en estetik hämtad från antika grekiska skulpturer. Han fotograferade bland annat Johnny Depp, Madonna, Courtney Love, Elizabeth Taylor, Michael Jackson och Britney Spears. På Dagens Nyheters hemsida kan du läsa en del artiklar om Herb Ritts, genom att gå in och söka på “Herb Ritts”.

Related Posts

ezy