Kameran förändrade allt

Mobilkameror och sociala medier har ökat möjligheten att både ta foton och sprida dem. Du skickar helt enkelt en bild på dig själv till en vän, istället för att ringa och säga hej. Kanske har du en ny skjorta du vill visa, kanske inte. Om du befinner dig på semester i januari tycker säkert dina vänner att det är kul att få en fotohälsning från en solig strand.

Kamerorna var dyra i början av 1900-talet. Det blev en högtidsstund att gå till fotografen för ett bröllopsfoto eller ett studentfoto. För fotoälskare så har Desenio Outlet ett intressant utbud tillgängligt online. Ofta försvann fotografen under en svart duk när fotot skulle tas, för att skydda filmen från ljus. Objektiven var långa och påminde om dragspel. Det fanns ett behov av en fotograf i varje stad, och eftersom framkallning tog tid var det en lång process mellan klicket och det färdiga fotot.

Därför lanserade Polaroid en ny typ av kamera för att avhjälpa detta problem. Det var vanligt att två nyförälskade tog bilder av sig själva med företagets direktbildskamera. Det fanns också fotoautomater på järnvägsstationerna där bilderna framkallades snabbt. Dessa foton hade rätt format för ID-kort och pass.

Pressfotografen

De ungerska fotografen Robert Capa förnyade krigsreportaget. För första gången kunde stridsögonblicken dokumenteras i realtid. Fotografen utsatte sig för risker för att kunna ta en bild. Fotografer drömmer som alla andra om berömmelse. Om de tar en bild som blir ikonisk och används i hela världen, så är deras lycka gjord. En av världens mest spridda foton är Alberto Kordas bild av Che Guevara. Korda hade turen att vara kuban och befinna sig i ett land som var i världens blickpunkt.

Innan kameran fanns det bara ett sätt att föreviga någon, att måla ett porträtt. Men ett foto har onekligen vissa fördelar. För det första är det mer exakt. Dessutom behöver inte motivet sitta still i mer än en sekund.

Related Posts

ezy