Går det att jobba hemifrån som fotograf?

Under året 2020 har stora förändringar skett i samhället på grund av pandemin som härjar i världen. Väldigt många företag kämpar för sin överlevnad och ännu fler har digitaliserat delar av sin verksamhet. Det innebär att många anställda numera arbetar hemifrån, antingen helt och hållet eller under delar av sin arbetstid. Men hur är det om man är fotograf, går det att arbeta hemifrån då?

För dig med fotoaffär

Svaret på den frågan beror allra mest på hur du arbetar som fotograf. Har du en fotoaffär där du framkallar bilder och säljer produkter kan det bli väldigt svårt att flytta hem hela verksamheten. Möjligen skulle du kunna flytta hem vissa delar av ditt arbete, främst de bitar som är digitala, men i övrigt kan det vara svårt. Söker du mer avstånd till dina kunder så kan du med fördel flytta ut en del av din verksamhet, till exempel fotograferingen, och med det skapa nytt intresse för ditt företag och ditt yrke. Att plåta dina kunder utomhus kommer garanterat göra folk nyfikna.

För dig som frilansar digitalt

Är du inte bunden till en fysisk plats är det betydligt lättare att arbeta hemifrån än om du har en fotoaffär. Dock med den lilla klausulen att du trots allt måste ge dig ut för att utföra själva fotograferingarna. Är du naturfotograf blir det väldigt enkelt att undvika nära kontakter med andra medan du åtminstone får en del närmare kontakt med människor om du tar exempelvis porträtt, passfoton och liknande. Men arbetar du digitalt och alltså inte framkallar några bilder fysiskt finns alla möjligheter att göra resterande efterarbete hemma vid datorn. Det är också enkelt att ha kontakten med dina kunder via nätet då det idag finns ett flertal alternativ att välja mellan för att marknadsföra dig och ha kontakt med kunder digitalt.

Se över dina möjligheter

Det finns alltså möjligheter att arbeta hemifrån som fotograf men det är inte alltid helt enkelt. Det fungerar inte som exempelvis kontorsjobb då detta är ett praktiskt arbete med mycket kundkontakter. Med lite kreativitet kan du dock flytta hem delar av din verksamhet, alternativt lyckas arbeta hemifrån på heltid. Så längtar du efter att arbeta på egen hand från hemmets lugna vrå kan det absolut vara värt att undersöka dina möjligheter och se vad som fungerar bäst för just dig. Ha ett öppet sinne och se möjligheterna – ibland kanske en kombination av hemarbete och en annan arbetsplats är det som är den bästa lösningen.

Related Posts

ezy