Fotojournalism
Inom fotojournalism använder man bilder för att berätta en nyhetshistoria. Fotojournalistiken föddes när man ville illustrera krig och oroligheter i nyhetstidningarna. Det första fotot som publicerades i en tidning var av barrikader som utfördes i Paris under upproret den 25 juni 1848. Roger Fenton var den förste officiellt erkända krigsfotografen. Han dokumenterade Krimkriget (1853-1856) och dess effekter på krigets unga soldater. Hans panoramabilder över krigsfälten och porträtt av befälhavarna var en föregångare till dagens krigsjournalistik.
Från 1930-talet till 1950-talet kom det som i dag kallas “fotojournalistikens gyllene period”. Då hade den kompakta Leica-kameran på 55 mm kommit ut på marknaden. Tillsammans med fotoblixten som kom i slutet av 1920-talet hade nu journalister mycket större möjligheter att dokumentera olika sorters nyhetshändelser i bild. Nu kom det nya magasin som främst använde fotografier, inte text, för att berätta historier.
Det tog lång tid för tekniken att kunna återge de i många fall mästerligt komponerade fotografierna. Ända fram till 1980-talet trycktes många tidningar med gammal boktrycksteknologi från sekelskiftet. Bläcket som användes blev lätt suddigt, och papperet som det trycktes på var av låg kvalitet. Det resulterade i att även mycket bra fotografier blev svåra att se för läsaren, på grund av den dåliga reproduktionskvaliteten. Men från 1980-talet och framåt bytte nyhetstidningarna ut den föråldrade tryckmetoden mot offsettryck, som också reproducerades på vitare papper av bättre kvalitet.
Pressetiken är viktig även inom fotojournalism, och fotograferna måste vara ansvarsfulla i vilka motiv de väljer och hur de presenteras. Upprörande foton där man kan se människor som lider, blöder och dör är trots detta vanliga inom fotojournalistiken, mycket för att de bedöms ha “nyhetsvärde” och leder till försäljning av en större upplaga. Ett exempel är avrättningen av en Viet Cong-soldat, som visar själva dödsögonblicket. Trots att bilden i sig är mycket svår och upprörande att se, blev den mördade mannens familj inte underrättad innan publiceringen.
Berömda fotojournalister
Margaret Bourke-White
Margaret Bourke-White (1904-1971) var en amerikansk dokumentärfotograf. Hon var också den första kvinnliga krigsfotojournalisten i USA. och anlitades av tidningsmogulen Henry Luce att arbeta på tidningen Life år 1936. Hon fick arbeta som fotojournalist i krigszoner under andra världskriget, vilket ingen annan kvinna gjort tidigare. År 1946 fotograferade hon Mahatma Gandhi när han satt vid sin spinnrock.
Dorothea Lange
Dorothea Lange (1895-1965) var en amerikansk fotojournalist och dokumentärfotograf. Hennes mest kända fotografier togs under den stora depressionen i USA på 1930-talet. En av dessa är “Migrant Mother” (1936) som visar en orolig mor som sitter och stirrar ut i fjärran medan hennes två barn gömmer sina ansikten mot hennes nacke. Modern på bilden hette Florence Owens Thompson, och tack vare fotografiet fick hon och hennes hungrande barn hjälp av regeringen som skickade ut förnödenheter. På DN:s hemsida kan du läsa om en film om Dorothea Lange.