Så gör du om ett foto till en fototapet

Om du gillar att fotografera har du säkert samlat på dig en hel del vackra foton genom åren. Som med alla hantverk är det alltid lika roligt att kunna använda det man skapat. Varför inte göra om ditt favoritfoto till en fototapet? Så här gör du steg för steg!

Välj fotot med omsorg

Det är kanske givet att du själv bör tycka att fotot du ska göra till fototapet är snyggt. Men för att tapeten verkligen ska se snygg ut när den väl är på plats bör den smälta in i resten av rummet, harmoniera med inredningen. Fotografiet du valt bör också ha hög upplösning för att över huvud taget övervägas, annars kommer du nog bli besviken när du ser den suddiga bilden på väggen. På https://www.familjetapeter.se/ kan du få massor av inspiration inför att du ska göra din egen fototapet – spana in motiven i kategorin ”natur och landskap”.

Överväg fototapeten noga

När du känner att du valt rätt foto för fototapeten kan det vara en bra idé att känna efter lite till, att överväga det en eller två dagar. Även om den första spontana känslan förefaller rätt och riktig i stunden är det inte säkert att den första förälskelsen håller i sig när den fått sjunka in och när du förankrat fototapeten i den övriga inredningsvisionen.

Snygga till fotografiet

Det räcker sällan att trycka en gång på knappen för att få till det perfekta fotot. Så var beredd på att behöva redigera bilden före du beställer den som fototapet. Du kan redigera fotografiet i både mobilen och på datorn – läs här för tips på gratis redigeringsprogram till datorn. Genom att omsorgsfullt redigera ditt fotografi kan du också ändra förutsättningarna för det att passa in i rummet. Du kan ändra allt från färg till skärpa på bilden och på så sätt skräddarsy den potentiella fototapeten efter inredningsförutsättningarna.

Ta måtten på fototapeten

En fototapet ställer extra höga krav på perfekta mått. Mät igen och igen för att förvissa dig om att måtten stämmer och att bilden kommer till sin fulla rätt.

Kolla upp tapetdetaljerna

Kvaliteten och funktionaliteten på fototapeten kan skilja från leverantör till leverantör. Kolla därför upp vilka förutsättningar som gäller för din tapet. Är tapeten självhäftande eller behöver du tapetklister – och finns det risk att klistret kan skada väggen ifall du i framtiden skulle vilja ta ner fototapeten igen? När du drivs av inspiration kan sådana här saker tyckas vara bagateller men det kommer garanterat kännas surt efteråt, det vill säga om du inte tar reda på detaljerna. Ett exempel på en detalj många glömmer att kolla upp är huruvida fototapeten är avtorkningsbar eller inte.

Lycka till med din nya, fina fototapet! Det är alltid lika glädjande med förnyelse i hemmet.

Related Posts

ezy