Olika sorters digitalkameror

Funderar du på att köpa en digitalkamera? Det finns många att välja mellan. Här listar vi några olika sorters digitalkameror, och berättar lite om varje sort.

På DN:s hemsida kan du läsa om hur du kan använda din kamera för att ta bättre bilder.

Kompakta digitalkameror

De här brukar också kallas för “rikta och klicka” kameror. En kompakt kamera är ett bra sätt att börja fotografera digitalt om du inte har en stor budget. De är användarvänliga, små och väger lite. Kompaktkameran kommer med standardinställningar, och när du riktar kameran mot ett motiv och klickar så gör den själv en utvärdering och ställer in rätt värden för exponering.

En del kompakta digitalkameror kommer med en lins som har särskilt kraftfull zoomfunktion. De brukar också ha möjlighet att spela in film i HD, men är inte lämpliga för professionellt bruk.

Äventyrskameror

Den här typen av digitalkamera är utvecklad för att kunna användas under extrema förhållanden. De är tåliga mot stötar och hårt väder, och linsen har extra motståndskraftigt glas. Äventyrskameror är ofta små och är inte lämpade för professionell användning.

DSLR-kameror

DSLR står för “Digital Single Lens Reflex”. Denna typ av digitalkamera är tyngre och större än kompaktkameran. Majoriteten av alla professionella kameror är DSLR, och deras funktion och design kommer från filmkameror. På dessa kameror kan man byta linser, och de finns att köpa i olika varianter. Du kan köpa dyrare linser avsedda för professionella fotografer, eller en budgetvariant för hobbyfotografer. Med en DSLR-kamera har du möjlighet att göra manuella inställningar och har mer kreativ kontroll över bilderna du tar.

Spegellösa systemkameror

Spegellösa systemkameror har samma funktioner som DSLR-kameror, men är mindre och lättare. Dessa systemkameror saknar en inre kamera som reflekterar ljus på sensorn, och du kan byta linser på dem.

Related Posts

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ezy